S-ar părea că procedura de schimbare a uleiului de motor nu necesită cunoștințe speciale. Mulți șoferi preferă să facă acest lucru personal, fără a se concentra asupra recomandărilor din fabrică. Cu toate acestea, schimbarea incorectă a uleiului de motor, cum ar fi 5w30 sau 5w40, poate deteriora motorul. Pentru a nu cădea în situație neplăcută, vom precăuta ce fel de ulei trebuie să turnați , dacă este necesar să spălați sistemul, cât de des să schimbați.
Uleiurile de motor sunt clasificate în 3 grupe: minerale, sintetice, semisintetice. Pentru cele minerale este caracteristică pierderea rapidă a calităților acestora. Acest lucru se datorează concentrației ridicate de aditivi. Prin urmare, utilizarea lor nu este recomandată. Sinteticele se disting prin fluiditate ridicată, rezistență la parafinare și oxidare, temperatură ridicată de evaporare și durată lungă de valabilitate. Datorită acestor parametri, funcționarea stabilă a motorului este asigurată, puterea motorului sporește și, în același timp, consumul de combustibil este redus. Semisintetice sunt o opțiune medie între cele luate în considerare anterior. Un astfel de ulei este mai bun decât uleiul mineral și, în plus, costul său este mai mic decât cel sintetic. Prin urmare, uleiul semisintetic este universal atunci când mașina funcționează în climă temperată.
Dacă schimbați în mod regulat uleiul de aceeași marcă și tip, nu este necesar să spălați sistemul, cu excepția cazului în care uleiul devine negru sau ați întârziat schimbarea acestuia, atunci este mai bine să spălați motorul. De asemenea, experții recomandă spălarea motorului la fiecare a treia schimbare a fluidului de lubrifiere.
Uleiul trebuie schimbat cel puțin o dată pe an. Verificarea regulată a nivelului și calității lubrifiantului vă va informa dacă este timpul să îl înlocuiți.
Nu întârziați schimbarea uleiului de motor. Lipsa de lubrifiant duce la uzură sporită a motorului.